Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az ACE-gátlók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egy csoportja. Nevét hatásmechanizmusáról kapta, mely az angiotenzin-konvertáló enzim (angiotensin-converting enzyme - ACE) tevékenységét gátolja. Ez az enzim termeli a szervezetben az angiotenzin II nevű anyagot, mely más hatások mellett csökkenti a vesében a víz és a nátrium kiválasztását, ezzel pedig emeli a vérnyomást. Termelődésének gátlására tágulnak a vese erei, mely több vizet és nátriumot választ ki, így csökken a vérnyomás. 

 
Magyarországon a következő ACE-gátló hatóanyagokat forgalmazzák: kaptopril, enalapril, lizinopril, perindopril, ramipril, quinapril, benazepril, cilazapril, fosinopril, trandolapril, spirapril, zofenopril kalcium, imidapril.
 
A hatóanyagok között jelentős eltérés nincs, lényegében a felszívódásuk mértéke, és a hatásuk hossza tekintetében különböznek egymástól.
 

Az ACE-gátlók mellékhatásai:

Az angiotenzin-konvertáló enzim gátlásával az enzim egyéb tevékenységeit is gátolják a hatóanyagok, így többek között a bradikinin lebomlását is elősegítő hatása is gyengébb lesz. A bradikinin hörgőszűkítő hatása a felgyülemlett mennyiség miatt erőteljesebbé válik, száraz, kínzó köhögést okoz, mely az ACE-gátlók leggyakoribb mellékhatása. 
Mellékhatás még a vér káliumszintjének emelkedése, mely egyéb kálium-megtartó gyógyszerek mellett jelentősen megnőhet az egészséges szinthez képest.  
 
Nem javallott továbbá szedésük kétoldali veseartéria-szűkület, alacsony vérnyomás, vagy terhesség esetén, ugyanis a terhesség 2. és 3. harmadában fejlődési rendellenességeket okozhat.


A szócikkhez társított címkék:
ACE , enzim , vérnyomás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!