Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az acetaminofen fájdalomcsillapító hatású vegyület, para-aminofenol származék. Közismertebb neve paracetamol, a vegyület nevének egyik rövidítéséből: para-acetamino-fenol. Magyarországon a hivatalos megnevezése paracetamolum.
 
Az acetaminofen hatóanyagú láz- és fájdalomcsillapító szerek a legnépszerűbb vény nélkül kapható gyógyszerek, mivel tapasztalatok szerint a betegek számára jól tolerálható, kevés mellékhatása van. A szalicilátokkal (például [Aspirin]?) ellentétben gyulladásgátló hatása nincs, de jól kombinálható [nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek]?kel. 
 
Vigyázat! Az acetaminofen terápiás, illetve toxikus dózisa nagyon közel van egymáshoz, ezért könnyen túladagolható! Több paracetamoltartalmú gyógyszer együttes szedése esetén máj- és vesetubulussejt-necrosis alakulhat ki, akut túladagolás esetén pedig akár halálos májkárosodás is előfordulhat. Mivel számos megfázás, influenza, fejfájás, ízületi- és izomfájdalom elleni szer alkotórésze, ezért vigyázni kell az ilyen szerek együttes alkalmazásakor, hogy a megengedett dózist ne lépjük túl. Terápiás adagban mellékhatás ritkán fordul elő, érzékeny egyéneken túlérzékenységi reakciók, pl. bőrvörösség, [bőrkiütés]? alakulhat ki, ritkán asztma, [orrnyálkahártya]?-duzzanat jelentkezhet.


A szócikkhez társított címkék:
acetaminofen , paracetamol
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!