Már 2264 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: AFP
Verzió: 4  
Változtatta: laca-n
Változtatás dátuma: 2011-07-14 23:45:51
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Alfa1-fötoprotein. Ez a [fehérje] a magzati vérplazmában és szöveteiben van jelen emelkedett mennyiségben. Felnő‘ttekben kis mennyiségben található, a születés után szintje gyorsan csökken, de érzékeny módszerekkel kimutatható. Funkciója nem pontosan ismert, de meghatározása bizonyos kórképekben alapvető‘ jelentő‘ségű.


AFPAlfa1-fötoprotein. Ez a [fehérje] a magzati vérplazmában és szöveteiben van jelen emelkedett mennyiségben. Felnőttekben kis mennyiségben található, a születés után szintje gyorsan csökken, de érzékeny módszerekkel kimutatható. Funkciója nem pontosan ismert, de meghatározása bizonyos kórképekben alapvető jelentőségű.


 
-         Terhes nő‘knél a 16-18. terhességi héten történik az AFP szint meghatározása. Szintje emelkedett nyitott gerinccsatornájú magzat esetén. Csökkent lehet a koncentrációja Down szindrómás magzatnál.

-         Terhes nőknél a 16-18. terhességi héten történik az AFP szint meghatározása. Szintje emelkedett nyitott gerinccsatornájú magzat esetén. Csökkent lehet a koncentrációja Down szindrómás magzatnál.

-         Az alfa1-fötoprotein meghatározását [daganatos betegség]ekben is végzik, mert szintje magasabb lehet máj- és ivarmirigyek daganatai esetében. Az AFP emiatt a tumor markerek csoportjába tartozik.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!