Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Nők körében gyakrabban előforduló pszichés reakció, ami például a nagy nyitott tereken, hidakon vagy tömegben megnyilvánuló szorongásban mutatkozik meg, súlyosabb esetben szomatikus tünetekkel kísérve. Ha az agorafóbiás beteg ilyen helyzetbe, környezetbe kerül, cselekvésképtelenné válik, a kiúttalanság keríti hatalmába. Gyakran valamilyen tömeghelyzetben fellépő pánikroham váltja ki.

 
Tünetei: 

A beteg fél a tömeghelyzetektől, vagy a közlekedéstől, nem szívesen hagyja el az otthonát. Fél minden olyan helyzettől, ahol nehezebbnek véli az elmenekülést (pl. sorban állás, közlekedési dugó, mozi, színház, koncertek stb.), nehezen tájékozódik a nagyobb terekben. Különböző erősségűek a tünetek, a rosszullét általában nem súlyos. Gyakran depresszióval társul.

 
Kezelése:

Pszichoterápiát alkalmaznak az elkerülő magatartás oldására. Leggyakrabban a deszenzitizálás módszerét alkalmazva.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!