Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A koponya csontos falának ütköző agyállomány károsodása. Leggyakrabban a fejet érő ütés miatt alakul ki az agyrázkódás, mely az agyműködések hirtelen változásával jár, s ez gyakran eszméletvesztést idéz elő. Elesés ugyanúgy okozhatja, amikor valamilyen kemény tárgynak ütődik a fej, illetve mint amikor mozgó tárgy csapódik neki. Megesik, hogy a megsérült személy észre sem veszi a baját, csak a többiek észlelik [tudatzavar]?át.

 

A sérülést szenvedett személynek átmeneti [emlékezet kihagyás]?a (amnézia) lehet. Bizonyos ideig nem emlékezik arra, hogy mi történt vele a baleset bekövetkezése előtt. Ezen kívül fájhat a feje, nehezen tud összpontosítani és a szemével fókuszálni, depresszióssá válhat, s hányinger és hányás gyötörheti.

 

Az agyrázkódás rendszerint átmeneti jellegű bántalom, amely nem jár tartós agyi károsodással. Súlyos esetben azonban elhúzódó a zavarodottság, vagy az eszméletvesztés. Éppen a tudati szint az a fontos mutató, ami alapján megállapítható az agysérülés súlyossága. Minél súlyosabb az agyrázkódás, annál tovább tart az eszméletvesztés. A legsúlyosabb esetek görcsökkel, hányással, [izomgyengeség]?gel és a sérülés mértékétől függő [agykárosodás]?sal járnak.

 

Az ideggyógyász meg[röntgen]?ezi a páciens fejét és a nyakát, hogy kizárhassa a [koponyatörés]? lehetőségét. Ha a sérült magánál van, és szövődménynek nem mutatkoznak jelei, az otthoni ágynyugalom és [fájdalomcsillapító]? szedése ajánlott. Gondolni kell azonban arra, hogy a sérülés után akár negyvennyolc-hetvenkét órával is kialakulhatnak súlyos utóhatások.

 

Az első huszonnégy óra a legkritikusabb. Veszélyre utaló jel az ismétlődő hányás, a két szem egyenlőtlen méretű szembogara (pupillája), a zavarodott értelmi és változó tudati állapot, a görcsök és az, ha a páciens nem tér eszméletre. E jelek esetén okvetlenül sürgősségi orvosi ellátásra van szükség.

 

Ha a panaszok elmúlnak, a páciensnek még néhány napig ágyban kell maradnia, mert ez alatt a rendes agyműködése helyreáll. A sportolást három hónapig kerülnie kell. A második vagy az azt követő agyrázkódás ugyanis veszélyesebb, különösen akkor, ha az előzőnek a tünetei még nem múltak el teljesen. Még ha a második agyrázkódás enyhébb is, mint az első, a hatásuk összeadódhat, sokkal súlyosabb következményekkel járva.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!