Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az agy vérellátásának átmeneti csökkenése okozta öntudatvesztés következtében alakul ki. Az ájulás alapjában véve hasznos, mivel az ájult személy fekvő testhelyzetében kisebb a szív és az agy közötti szintkülönbség, így könnyebben helyreállhat a normális véráramlás.

Az orvosi szaknyelven collapsusnak vagy syncopénak nevezett állapot igen gyakori, és bárkinél bekövetkezhet. Kiválthatja érzelmi megrázkódtatás, hosszú ideig tartó álldogálás -különösen meleg, fülledt helyen- de sérülés vagy vérzés is.

 

Az ájulás tünetei:

A közelgő ájulásnak jellegzetes figyelmeztető jelei vannak. Az érintett személy szédül, verítékezik, és a látása elhomályosulhat. Másoknak is feltűnhet, hogy sápadt, a bőre szürkés, nyirkos vagy izzadt. Végül egyre bizonytalanabbul áll a lábán, elveszíti az eszméletét és összeesik.

Az ájulás kezelése:

Az ájult ember néhány percen belül magához tér, és általában nem tapasztal utóhatásokat, ha csak az esés közben meg nem sérült. Ha az ájulás sérülés következménye, vagy ha valaki nyilvánvaló ok nélkül többször is elájul, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

 

Az ájulás megelőzése:

Ha úgy érezzük, hogy az ájulás környékez, feküdjünk le, vagy üljünk le a fejünket a két térdünk között előrehajtva, és néhányszor mélyen lélegezzünk be.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!