Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A szervezet számára káros folyamatok során bizonyos védekező‘ mechanizmusokkal válaszol. Az így kialakult akut fázis reakcióért felelő‘s molekulákat nevezzük akut fázis fehérjéknek. Szintjük akut szövetkárosodásban, trauma, fertő‘zés, égés, gyulladás során ugrik meg. Szerepet játszanak az érfali áteresztő‘ képesség fokozódásában és így bizonyos plazmafehérjék, pl.: albumin keringésbő‘l való kijutásáért.
 
Vérplazma szintjük a kiváltó hatás utáni 24 órában hirtelen megemelkedik - fokozott termelő‘désük és sejtekbő‘l való kiáramlásuk miatt – majd a 3.-5. napon éri el a csúcspontját. Az emelkedés nagysága akár 10-szeres vagy százszoros is lehet. Az akut fázis fehérjék közé tartozik a CRP, cöruloplazmin, haptoglobin.
 
Koncentrációjuk laboratóriumi módszerekkel jól nyomon követhető‘ és a betegség lefolyása szoros ellenő‘rzés alatt tartható.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!