Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

Különböző patológiás, tehát a szervezet számára káros állapotokban alakul ki, pl.: trauma, fertőzés, gyulladás, égés során, de infarktus és rosszindulatú daganatos betegségek esetében is fennáll. Ilyenkor a szervezet védekező mechanizmusok sokaságával válaszol. A véráramlási viszonyok akut változásával, plazmafehérjék (albumin, transzferrin) koncentrációjának csökkenésével. A folyamat bizonyos specifikus fehérjék szintjének gyors emelkedésével kezdődik a károsodást követően, ezek az akut fázis fehérjék. Koncentrációjuk laboratóriumi módszerekkel jól nyomon követhető és a betegség lefolyása szoros ellenőrzés alatt tartható.  Az első 24 órában kezd el szintjük emelkedni és a 3.-5. napon éri el a csúcspontját.
Az akut fázis reakciónak fontos közvetítő anyagai a felelősek az ekkor kialakuló érfal áteresztő képesség növekedéséért és így bizonyos fehérjék sejt közötti térbe jutásáért.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!