Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A krónikus alkoholfogyasztás szövődményeivel az orvostudomány szinte minden szakterülete foglalkozik, mert olyan általánosan érinti a szervezetet, hogy szinte nincs olyan szervrendszer, amelyiket ne betegítené meg. 

 

Gyakrabban előforduló szövődmények:

  • Az alkohol lebontása túlnyomórészt (85%) a májban történik, az alkohol hatására acetaldehid keletkezik. Ez egy igen toxikus közti termék, ami a tartós alkoholfogyasztás számos következményéért tehető felelőssé. Súlyos visszafordíthatatlan májkárosodást okoz e folyamat: hepatitiszt, májcirrózist
  • Az alkohol izgatja a gyomor-nyálkahártyát, fokozza a sósav-termelést, aminek következtében gyakori szövődmény az alkoholos gasztritisz és a gyomorfekély. Súlyos alkoholistáknál ez már nem visszafordítható folyamat.
  • Az alkohol lebontásában fontos szerepet játszik a hasnyálmirigy, ezért túlzott fogyasztása krónikus hasnyálmirigy-gyulladást (pancreatitis) okozhat, de egyszeri alkoholmérgezés is kiválthatja az akut pancreatitist. A pancreatitis sejtpusztulással és kötőszövet-szaporodással, hegesedéssel zajlik, a túlzott alkoholizálás megszűnte után is fennmarad a hasnyálmirigy elégtelen működése.
  • Az alkohol rendszeres fogyasztása gyakran súlyos avitaminózishoz (vitaminhiányhoz) vezethet. Különösen a B-vitamin csoport (ezen belül is a tiamin, a B1-vitamin) hiánya jellemző. Gyakori a folyadékvesztés, a dehidráció, a gyakori hányás alkoholos gasztritisz miatt, ami szintén fokozza a károsodásokat.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!