Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Latin megnevezés: Naevus pigmentosus

 

Az anyajegy a bőr vagy a bőrben lévő képletek - mirigyek, erek stb.- valamelyik sejtféleségének kisebb-nagyobb kiterjedésű, körülhatárolt felhalmozódása.

 

Majdnem minden ember bőrfelszínén megjelenő éles határú, maradandó jellegű [bőrelváltozás]?, mely színében, illetve felszínének tagoltságában tér el a környező bőrtől. Gyakori a már születéskor meglévő anyajegy, de kialakulhat későbbi életkorban is. Alakjukat, jellegüket többnyire nem vagy alig változtatják.

Fokozott figyelmet érdemelnek a pigmentet termelő sejtekből ([melanocytakból]? és [naevussejtekből]?) kiinduló anyajegyek, mivel belőlük fejlődhet ki a rosszindulatú bőrrák, a melanoma.

 

Az anyajegyek kialakulásakor a bőr felső két rétegében (a [hámban]? és az [irhában]?) igen nagy mennyiségű festéktermelő sejt jelenik meg, vagy a már ott meglévő sejtek aktivitása fokozódik - pontosan nem mindig tisztázható okból több festékanyagot kezdenek termelni. Van, hogy rövid időn belül több új anyajegy keletkezik, illetve a meglévők növekedésnek indulnak: ezek főként hormonális változásokkal hozhatók összefüggésbe - például serdülőkorban, vagy [terhesség]? idején.

 

Az anyajegy növekedhet, változhat anélkül, hogy az kóros lenne. Ha azonban hirtelen mind formájában, mind színében, összetételében változás következik be, ha előzőleg lapos volt, és hirtelen kiemelkedik a bőrfelszínből, ha benne tapintható, sötét csomó jelenik meg, ha egységes színe egyenetlenné válik, ha bármilyen szokatlan panaszt ([viszketés]?, fvérzés], hámlás, fájdalom) okoz, haladéktalanul bőrgyógyászhoz kell fordulni. 

 

Jóindulatú anyajegy  Jóindulatú anyajegy

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!