Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: asthma bronchiale
 
Az asztma valamilyen külső‘ kiváltó ok hatására, vagy a szervezet immunzavara következtében külső‘ kiváltó ok nélkül létrejövő‘ hörgő‘görcs. Általában krónikus betegség, hullámzó lefolyással. A hörgő‘k szűkülete a nyálkahártya duzzanatával jár együtt, ez pedig fokozott nyák elválasztásával jár. A hörgő‘kbe kiválasztódó sűrű nyák elfoglalja a levegő‘ elő‘l a helyet, tovább szűkítve az amúgy is szűk keresztmetszetet. Az asztma sokszor évekig tünetmentes kezelés nélkül, máskor inhalációs gyógyszerekkel egyensúlyban tartható. Ha az általában alkalmazott szerek nem segítenek, asztmás rohamról beszélünk.
Kezelése ma alapvetően négy gyógyszercsalád használata: xantin származékok (theophyllin), szteroidok, béta receptor izgatók, nátrium kromoglikát vegyületek

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!