Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az átmeneti helyi keringési zavar - másnéven TIA - olyan rövid ideig tartó esemény, amelyet az agyhoz oxigént és tápanyagokat szállító kisebb verőér átmeneti szűkülése vagy elzáródása okoz. Az elzárkódást rendszerint a vérbe jutó kis vérrög idézi elő, de másodpercek vagy percek múltán mégiscsak megindul a [véráramlás]? az érben. Amíg a verőér zárva van, az általa ellátott [agyszövet]? vér nélkül marad, mihelyt azonban a vérrög utat enged a vérnek s az oxigénellátás relyreáll, az [agyműködés]? újra megfelelővé válik.

 

Az ilyen [keringés]?i zavar általában néhány másodperctől tíz percig tart, de elhúzódhat huszonnégy órán át is. A hatása attól függ, hogy melyik verőér záródik el. Átmeneti zavar következhet be a látásban vagy a [beszéd]?ben, de az is előfordulhat, hogy a beteg szédül, a végtagja vagy az [arc]?a zsibbad, s az izmai elgyengülnek.

 

Ilyen keringési zavarra azok a leghajlamosabbak, akik [érelmeszedés]?ben vagy magas vérnyomásban szenvednek.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!