Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: spondylitis ankylopoetica(spondilítisz ankilopoetika)=ízületi merevséget okozó csigolyagyulladás 

Krónikus, gyulladásos ízületi betegség, mely fokozatosan halad előre. A betegség a csigolyák közötti és keresztcsont-csípőcsont közti ízületek és szalagok elmeszesedésével jár, végül kialakul a botmerev gerinc.
Főként fiatal férfiakon jelentkezik, 7-szer gyakoribb, mint a nőknél, általában 15 és 45 év között jelenik meg. Kiváltó oka ismeretlen, de egyes családokban gyakoribb előfordulást mutat, mely a genetikai hajlam szerepét bizonyítja. Kimutatták a HLA B27 antigén nagyarányú hordozását a betegek között.

Tünetek:
Kezdete alattomos, mivel nincsenek jellemző tünetek. Eleinte deréktáji vagy háti fájdalom, mely főleg éjjel illetve hajnalban jelentkezik és idővel erősödik. Jellemző a hát reggeli merevsége, mozgásra oldódik a fájdalommal együtt. A betegek nagy részénél ehhez más ízületek (térd, csípő, boka) és inak gyulladása is társul. A betegség előrehaladtával a tünetek is súlyosbodnak, kialakul a gerincmerevség, megjelenhet a szem szivárványhártyájának a gyulladása iritis is. Fáradtsággal, fogyással, étvágytalansággal járhat együtt. A gyulladás miatt az ízületi felszín folyamatosan pusztul, az ízületek elcsontosodnak, a csigolyák összenőnek.
 
A betegség lefolyása hullámzó, tünetmentes és panaszos szakaszok követik egymást.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!