Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Illóolaj eredete, származása:
A ciprusfélék családjába tartozó örökzöld cserje vagy fa. Magassága rendszerint 3–5 m. Kérge vörösesbarna, az idő‘sebb fákon keskeny, hosszú csíkokban hámlik. Hajtásai fölfelé törő‘k. Tűlevelű és pikkelylevelű változata van. Termése ovális-kerekded toboz, ami 2 évig fejlő‘dik. Április-májusban virágzik. Az északi félteke mérsékelt éghajlatú területein elterjedt. Hazánkban a legnagyobb vadon élő‘ állományai a Bakonyban és a Duna-Tisza közén vannak.

Gyógyászati, aromaterápiás szerepe:

A tobozbogyókból és a fából vízgőz-desztillációval állítanak elő‘ illóolajat.
A boróka illóolaja antimikrobiális, légzéskönnyítő‘, a bő‘r felületi [vérkeringését]? fokozó és vizelethajtó hatású. Külső‘leg narancsbő‘r ellen, valamint izom és [ízületi fájdalmak]? kezelésére alkalmazható. Gyakori összetevő‘je inhalálószereknek, légzéskönnyítő‘ mellkenő‘csöknek és szaunaolajoknak.

 

Bő‘vebben itt olvashat a borókaolaj hatásairól

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!