Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


[Ortopédia]?i rendeléseken gyakori panasz a bütyök, ami a nagylábujj alapjának kitüremkedése. Inkább idős korban jelentkezik, de előfordul fiataloknál is, amely rendszerint örökletes. Esztétikai probléma, de a cipőviselést is megnehezíti, sőt későbbi szakaszban az alatta futó ízület kopásával fájdalmassá is válhat. 

 

A bütyök az első [lábközépcsont]? fejét körülvevő csont és szövet megnagyobbodása. Gyakori lábdeformitás, amit idősebb korban rendszerint az ízületet érő tartós nyomás okoz (pl. szűk cipő tartós viselése). Ha a csont megnövekszik, a lábujjat befelé nyomja, kidudorodást hozva létre a lábfej külső részén.

Bütyök kifejlődhet az ötödik lábközépcsonton, tehát a kisujj közelében is. 

A bütykök eltérő méretűek és súlyosságúak lehetnek. Súlyosabb esetekben sebészi beavatkozás lehet szükséges, míg enyhébb eltéréskor elég a kényelmes, puha lábbeli viselése, de segíthet talpbetét használata is, és a fájó ízületek hidegvizes borogatása. 

 

 

 

Az első és az ötödik lábközépcsont deformitása 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!