Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Csalánkiütés
Verzió: 12  
Változtatta: laca-n
Változtatás dátuma: 2011-06-22 10:58:15
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A csalánkiütés [urtikária] a bőrallergiák egyik igen kellemetlen formája, de az esetek többségében nem súlyos allergiás reakció. Ha a duzzanatok az arcon, nyakon, ajkak környékén is megjelennek azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ez azt jelezheti, hogy a duzzanatok a légutakban is felléphetnek légzési nehézséget okozva, végzetes esetben fulladáshoz vezethetnek.


CsalánkiütésA csalánkiütés [urtikária] a bőrallergiák egyik igen kellemetlen formája, de az esetek többségében nem súlyos allergiás reakció. 

 

Ha a duzzanatok az arcon, nyakon, ajkak környékén is megjelennek azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ez azt jelezheti, hogy a duzzanatok a légutakban is felléphetnek légzési nehézséget okozva, végzetes esetben fulladáshoz vezethetnek.


A heveny ([akut]) csalánkiütés a lakosság mintegy 20-25 százalékánál élete folyamán legalább egyszer biztosan előfordul, míg a [krónikus] urtikária a népesség csak mintegy 13 százalékánál fordul elő.
 

Tünetei:

A csalánkiütéses bőrallergia tünete a különböző méretű, kipirosodott, majd elhalványuló duzzadt foltok, amelyeket az allergiás reakció következtében felszabaduló [hisztamin] okoz úgy, hogy megnöveli a  hajszálerek falának áteresztő-képességét, ettől a vérsavó átszivárog a bőr felső rétegébe, ahol a csaláncsípéshez hasonló duzzanatot idéz elő. A csalánkiütés kifejezetten fájdalmas, ha a mélyebben fekvő bőrrétegeket is érinti ez a folyamat. Nagyobb és keményebb duzzanatok alakulnak ki, ezek az ún.  angioödémák. A felületi csalánkiütés néhány órán belül elmúlik, az angioödéma több napig is megmarad.
 

Okai:

A csalánkiütést allergiás és nem allergiás reakciók is okozhatják, kiválthatja valamilyen élelmiszer, pollen, gyógyszer-hatóanyag, de hideg-, vagy meleghatás valamint nyomás és fény is. A kiváltó ok megtalálása nagyon sokszor sikertelen, ettől függetlenül a tüneteket gyógyszeres kezeléssel meg kell szüntetni. Lsd. [Csalánkiütés kezelése]
 

A csalánkiütés típusai:

  • [Akut csalánkiütés]: súlyos, de rövid lefolyású reakció.
  • [Krónikus csalánkiütés]: hosszantartó lefolyású és visszatérő reakció.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!