Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: delirium tremens (delírium trémensz)

A delírium alkoholmegvonás után kialakuló tünetegyüttes, súlyos, kritikus esetben életveszélyes állapot, ami kórházi ellátást igényel. A súlyos alkoholbetegek mintegy 15-20 százalékánál lép fel, pszichés-, vegetatív idegrendszeri izgalmi- és testi tünetek kísérik, amelyek az életfunkciókat is kritikusan érinthetik, ezért folyamatos orvosi felügyeletre van szükség. Súlyos érzékcsalódással járó elmebántalom.

 

Tünetei:

A tünetek az alkoholfogyasztás abbahagyása után néhány napon, esetleg egy-két héten belül lép fel. A betegnek eleinte szorongásos tünetei vannak, amelyek a zavartságig fokozódnak - kóros álmatlansággal kísérve. Magas pulzuszám mérhető, és gyakran magas láz is kíséri. Felléphet keringési elégtelenség, tüdőgyulladás, vese- ill. a májműködési elégtelensége. A látás, a hallás, a testhelyzet és a tapintás területére vonatkozó nagyon súlyos hallucinációk lépnek fel, amelyek kockázatos és végzetes cselekvésekre is késztethetik a betegeket. A delirium trémensz lezajlása után krónikus tünetekké válhat az alvászavar, szorongás, depresszió, ingerlékenység, érzelmi labilitás.


Kezelése:

Sürgősségi ellátást igényel, de az orvosi segítséggel történő leszokásban a különböző gyógyszeres terápiákkal az állapot megelőzhető.

 

Lsd. még Alkoholizmus kezelése
 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!