Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Diczhalusy Egon (1920.09.19, Miskolc, 2016. szeptember 19.) világhírű szülészeti, nőgyógyászati szakember.Diczfalusy Egon - világhírű szülészeti, nőgyógyászati szakember

 • 1944-ben végzett a szegedi orvosegyetemen.
 • Nem sokkal később Svédországba, a Karolinska Egyetemre került a szerves kémia tanszékre, Szent-Györgyi Albert professzor ajánlásával. Tudományos pályája is ott kezdett kibontakozni.
 • A később világszerte ismertté vált professzor 1986-ban ment nyugdíjba a stockholmi egyetemről.
 • Szakmai, tudományos és emberi kapcsolatai mindvégig megmaradtak a szegedi egyetemmel.
 • A világ 36 országában fellelhető mintegy 150 tanítványa között van Telegdy Gyula akadémikus, Bártfai Görgy és Falkay György szegedi és Balogh Ádám debreceni professzor.
 • A magyar származású és gyökerű svédországi tudós ember szakmai pályája során járta a világot, évtizedekig gyakorta jutott Dél-Amerika országaiba.Előadásait Precolumbián halotti szobrocskákkal honorálták (több mint félszázat gyűjtött ezekből!). Ezek egy részét képezik a gazdag gyűjteménynek, amely Diczfalusy professzor széleskörű érdeklődésének, a kultúrák sokszínűsége iránti nyitottságának bizonysága.
 • Az egykori diák, alma materének ajándékozott számos nagy értékű tárgyat. 2007-ben Diczfalusy Egon professzor ajándékaként a Szegedi Tudomány Egyetem Általános Orvostudományi Karának Dékáni hivatalába került 56 db közép-, és dél-amerikai kerámia, jade faragvány és kőszobor. A kiállítás jelentős része ebből állt össze.
 • Az anyagot feldolgozó kulturális antropológus, Varga András véleménye alapján, a gyűjtemény esztétikai értékén felül, szakmai jelentőségét az adja, hogy úgy térben, mint időben széles intervallumot ölel fel: a kisebb, elszigetelt völgykultúrák mellett, a nagy "birodalmak" - a Chimu (Kr.u. 1100-1400), az Inka (Kr.u. 1200-1531), ill. a Maya (Kr.u. 300-900) - is képviseltetik magukat benne.
 • Diczfalusy Egon a WHO szakértőjeként a világ számos országában megfordult, az itt kapott, vásárolt tárgyanyag (textilek, ezüst tárgyak, kerámiák) segítségével sok távoli kultúrába nyerhetünk betekintést.
   

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!