Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A vér, valamint a [testfolyadékok]? áramlását biztosító szerv az ér.

 

Erek - Forrás: Patikamagazin 

 

Az emberi testben 5-6 liter vér folyik. A szív pumpálja a testbe, oxigént és táplálékot visz a sejtekhez, onnan pedig elszállítja a salakanyagokat.

A szív a nagyerekbe, az artériákba pumpálja a vért, innen a verőerekbe, majd legvégül a hajszálerekbe. A hajszálerek falain keresztül jut az oxigén és a táplálék a sejtekhez, a [szén-dioxid]? és a bomlástermékek pedig visszaszivárognak a hajszálerekbe, s ezek vénákká kiszélesedve szállítják vissza a szívbe a vért.

Az emberi test érhálózatának hossza mintegy 100 000 km, csőhálózatként szövik át a testet.

 

Szív és érrendszer - Forrás: a3bs  Keringési rendszer

 

Az ér fala az életkor előrehaladtával megvastagszik, csökken a rugalmassága. A belső keresztmetszet vagy jelentősen kitágul (életveszélyes vérzéshez vezethet), illetve gyakrabban összeszűkül, ha a falában meszesedés keletkezik. A verőér elmeszesedésének következtében az ellátott testrész vérkeringése csökken, esetleg teljesen megszűnik, ami az egyes szervek (pl. agy, végtagok, szív) funkciójának károsodását eredményezheti átmenetileg vagy véglegesen.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!