MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A vér, valamint a [testfolyadékok]? áramlását biztosító szerv az ér.

 

Erek - Forrás: Patikamagazin 

 

Az emberi testben 5-6 liter vér folyik. A szív pumpálja a testbe, oxigént és táplálékot visz a sejtekhez, onnan pedig elszállítja a salakanyagokat.

A szív a nagyerekbe, az artériákba pumpálja a vért, innen a verőerekbe, majd legvégül a hajszálerekbe. A hajszálerek falain keresztül jut az oxigén és a táplálék a sejtekhez, a [szén-dioxid]? és a bomlástermékek pedig visszaszivárognak a hajszálerekbe, s ezek vénákká kiszélesedve szállítják vissza a szívbe a vért.

Az emberi test érhálózatának hossza mintegy 100 000 km, csőhálózatként szövik át a testet.

 

Szív és érrendszer - Forrás: a3bs  Keringési rendszer

 

Az ér fala az életkor előrehaladtával megvastagszik, csökken a rugalmassága. A belső keresztmetszet vagy jelentősen kitágul (életveszélyes vérzéshez vezethet), illetve gyakrabban összeszűkül, ha a falában meszesedés keletkezik. A verőér elmeszesedésének következtében az ellátott testrész vérkeringése csökken, esetleg teljesen megszűnik, ami az egyes szervek (pl. agy, végtagok, szív) funkciójának károsodását eredményezheti átmenetileg vagy véglegesen.

 

 

Hirdetés
MPL-PostaPont-nyeremenyjatekMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!