Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Férfi klimax - tesztoszteronA nőkhöz hasonlóan az évek során a férfiak nemi hormonszintje is csökken. A férfiaknál tapasztalható folyamat neve férfi klimax, vagy andropauza. Azonban a férfiaknál ez a változás egészen másképp megy végbe. A nőknél a legfőbb nemi hormon, az  ösztrogén szintje felnőttkoruk túlnyomó részében magas, ám 50 éves koruk környékén mindössze öt év alatt hirtelen lecsökken, és a menstruáció megszűnése a látható jele.

 

A férfiaknál mindez sokkal fokozatosabb. A férfiak nemi hormonjának, a tesztoszteronnak a szintje már 30 éves koruktól elkezd csökkenni. Azonban nem pár év alatt zuhan, mint a nőknél, hanem nagyon lassan, évente körülbelül 1 százalékkal, egészen életük végéig. Ez a folyamat olyan lassú, hogy sok férfi nem is veszi észre a jeleket mindaddig, míg el nem telik néhány évtized.

 

A férfi klimax tünetei:
Csökken a nemi vágy, a fizikai teljesítőképesség, és számos vegetatív idegrendszeri tünet (levertség, fejfájás, szívdobogásérzés, emésztési problémák, gyomortáji fájdalom) észlelhető. Egyik legkellemetlenebb az ún. androgén impotencia. Ez nem az erekció teljes hiánya, hanem időszakosan bekövetkező ”kudarcok”, amelyek igencsak frusztrálóak, befolyásolják az egyén önbecsülését, általános hangulatát.

 

Mit tehetünk a férfi klimax ellen?
Ahormonális változások elkerülhetetlenek, hiszen a kor előrehaladtának természetes velejárói. Hatását tekintve azonban sokat tehetünk azért, hogy ne rontsa életminőségünket. A hormonok mesterséges pótlásával csökkenthetjük a szimptómák okozta kellemetlenségeket. Már kaphatóak olyan hormonkészítmények, amelyekkel szájon át adagolva pótolhatjuk a hiányzó hormonokat, illetve a herék saját hormontermelése serkenthető.

 

A kép forrása: andrologiarp.hu
 


A szócikkhez társított címkék:
hormon , Klimax , Ösztrogén , Tesztoszteron
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!