Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

latin: akut gyulladásos poliradikuloneuritis röv: GBS

Ideggyógyászati betegség, amely szövettanilag gyulladásos mielin - az idegrostot körülvevő velőhüvely - pusztulásával járó ideggyök és perifériás ideg bántalom.

Általában csak az idegrost körüli velőhüvely károsodik, ritka formájában az idegrost (axon) pusztulása is előfordulhat, gyorsan rosszabbodva a betegség lefolyása.

A velőhüvely pusztulás okaként autoimmun folyamatot feltételeznek, az egyik lehetséges feltételezés a molekuláris mimikri, a betegség kialakulását megelőző fertőzést okozó ágens ellen képződő antitestek keresztreagálnak a környéki idegrendszerben található bizonyos anyagokkal.

 
Tünetei:

Alsó végtagoktól induló, felszálló zsibbadás, pettyhüdt bénulás tapasztalható, reflexek nem válthatóak ki. Sokszor érintettek az agyidegek is. Lefolyása változó, néhány hét, hónap lehet.

 
Kórisme:

Jellegzetes tüneteken, az agyvíz vizsgálatán és a mielinhüvely pusztulást kimutató ENG vizsgálaton alapul.

 
Kezelése:

A legtöbb esetben spontán gyógyul, megfelelő ápolás és tüneti kezelés mellett. Ha a légzőizmok érintettek és kialakul bénulásuk, gépi lélegeztetés válik szükségessé. Plazmaferezis, vagy vénás immunglobulinok adása gyorsíthatja a gyógyulást.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!