Már 2264 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Gurdélygyulladás
Verzió: 2  
Változtatta: dzsim
Változtatás dátuma: 2011-06-22 11:13:23
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A gurdélygyulladás a remese betegsége, amikor is a bél falából kitüremkedő kis zsákok (gurdélyok) gyulladásba jönnek. A betegséget ezekről a kis kóros zsákokról nevezték el.


A gurdélygyulladás a remese betegsége, amikor is a bél falából kitüremkedő kis zsákok (gurdélyok) gyulladásba jönnek. A betegséget ezekről a kis kóros zsákokról nevezték el.A bélben levő gurdélyok


 

A páciens rendszerint [has]ának a bal alsó részén érez fájdalmat, amelynek az ereje enyhe és erős között változik, s vagy állandóan kínozza a beteget, vagy időnként jelenik meg [görcs]ös formában. Enyhe hőemelkedés, az alhas feszülése és puffadása, székrekedés és néha [vér]es széklet társulhat hozzá.

 

A gurdély esetenként megrepedhet, s [bél]tartalom jut a bélfal szövetei közé vagy a hasüregbe. Ilyenkor a bélből származó [baktérium]ok elszaporodnak az említett helyeken.

 

A gurdélygyulladásnak a hasfal vagy a hasüreg közeli részének tályogja, sipoly kialakulása, hashártyagyulladás és bélelzáródás lehet a szövődménye. A betegek körülbelül egynegyede műtétre szorul, amelynek során lecsapolják vagy eltávolítják a [tályog]ot, megszüntetik a bélelzáródást s zárják a sipolyt.


A gurdélygyulladásnak a hasfal vagy a hasüreg közeli részének tályogja, sipoly kialakulása, hashártyagyulladás és bélelzáródás lehet a szövődménye. A betegek körülbelül negyede műtétre szorul, amelynek során lecsapolják vagy eltávolítják a [tályog]ot, megszüntetik a bélelzáródást s zárják a sipolyt.


 

 

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!