Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A WHO meghatározása szerint a gyógyszer- és drogfüggőség (dependencia) olyan testi-lelki állapot, amelyet valamilyen természetes vagy mesterséges szer ismételt fogyasztása okoz. Jellemzők rá a szer újbóli fogyasztására irányuló leküzdhetetlen kényszerek és magatartásmódok a szer eufóriát okozó pszichés hatásának elérése érdekében, vagy az annak hiányából fakadó diszfória elkerülése miatt.
Egyvalaki több szerrel is függőségi viszonyba kerülhet. Megkülönböztethetünk pszichés, ill. testi függőséget. A pszichés függőség az a leküzdhetetlen ösztönkésztetés, mely az eufória elérése felé hajt a szer megszerzésével. A testi (fizikai) függőség nem mindegyik szernél alakul ki, (legjelentősebb a morfinnál és a barbiturátszármazékoknál), legfőbb jellemzője az elvonási (absztinenciális) tünetek, melyek akkor jelentkeznek, ha a szer szedése kimarad.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!