Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A H5N1 az Influenzavírus A egyik altípusa, a Madárinfluenza egyik okozója, amely az embert és más fajokat is megfertőzhet.
Az influenza altípusok közül ezt tartják a legveszélyesebbnek. A kutatók szerint genetikailag módosulva képes lehet egy pusztító emberi világjárvány kiváltására.

 

Madárinfluenzát más altípusok is okozhatnak, ezért a madárinfluenza és a H5N1 nem azonos fogalmak. A köztudatban azért forrtak egybe, mert az utóbbi években a média visszatérő témája lett a madárinfluenza az emberre jelentett veszélye.

 

A halálos emberi megbetegedéseket a H5N1 egyik törzse, illetve leszármazottai okozták.
A törzs a HPAI A(H5N1) elnevezésében az „A” az A típusra utal, a „HPAI” rövidítés pedig angolul „highly pathogenic avian influenza virus”, azaz magyarul „magas patogenitású madárinfluenza-vírus”-t jelent.
A HPAI A(H5N1) sok madárpopulációban jelen van, különösen Délkelet-Ázsiában. Az Ázsiában megjelent törzs világszerte terjed, madarak tízmillióival végzett és százmillióikat kellett leölni, hogy terjedését megfékezzék.

 

 
Leírása


A HPAI A(H5N1) elsősorban madárinfluenza vírus, de van némi tapasztalat az emberek közti terjedésé is.
A fertőzött baromfival való gyakori érintkezés fertőzési rizikófaktort jelent, de a vírus jelenlegi formájában a madárról emberre való fertőzése sem jelentős hatékonyságú.

A HPAI A(H5N1) ázsiai törzse által megfertőzöttek 60 százaléka meghalt, és fennáll a veszély, hogy mutációval vagy gén-újrarendeződéssel olyan törzs jön létre, amely már emberről emberre terjedhet.
A magas halálozási arány és virulencia, illetve a fennmaradó jelenlét és a jelentős mutációs képesség a H5N1-et teszik a világ jelenlegi legnagyobb járványfenyegetésévé. A H5N1 akár több egymást követő pandémiát is okozhat, mivel a madarakban a vírus tovább mutálódik.
A H5N1 genetikai elemzése azt mutatja, hogy egy H5N1 okozta pandémia akár sokkal halálosabb is lehet, mint a [Spanyolnátha]? volt.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!