Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Érzékcsalódás, mely lehet látási-, hang-, szaglási- vagy tapintási inger. Pszichózisban, skizofréniában, demenciában jellemző megnyilvánulás.              

 

A hallucináció fajtái

Léteznek hallási, ízelelési, tapintási, szaglási és látási hallucinációk is. A hallásiak esetében hallhatunk szokványos vagy szokatlan, ismerős vagy ismeretlen dicsérő vagy kritikus jellegű beszédhangokat, zajokat vagy zenét.

 

A skizofréniás betegek ezeket jellemzően negatívan élik meg. Hallhatnak magatartásukhoz vagy aktuális gondolataikhoz futó kommentárt fűző hangokat, illetve egymással, a páciensre vonatkozó párbeszédet folytató hangokat.

 

A szomatikus vagy tapintási hallucinációk esetén olyan különös fizikai érzéseket él meg a beteg, mint az égés, bizsergés, vagy teste formájának, méreteinek megváltozása. Olyan szokatlan szagok érzékelésekor, amelyek kifejezetten kellemetlenek, szaglási hallucinációkról beszélünk. A páciens ilyenkor néha úgy érzi, ő maga bűzlik.

 

Ha valaki olyan alakokat vagy személyeket lát, amelyek aktuálisan nincsenek jelen, akkor látási hallucinációt él át.

 

 

Forrás

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!