Már 2261 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Hasnyálmirigy-gyulladás
Verzió: 1  
Változtatta: Orshy
Változtatás dátuma: 2009-08-24 23:05:22
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Hasnyálmirigy gyulladás

 

 

A hasnyálmirigy gyulladás nem [baktérium]os fertőzés miatt alakul ki, hanem azért, mert e [mirigy] saját enzimjei emészteni kezdik a szövetét. A gyulladás lehet heveny, amely hirtelen alakul ki, s viszonylag rövid ideig tart, miként idült is, amely hetekig vagy hónapokig tart, s gyakoriak a visszaesések.

 

 

A heveny hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegnek hirtelen támad fájdalma a [has] felső részén, amelyhez [hányinger] és [hányás] társul. A vérvizsgálat azt mutatja, hogy megnövekszik az [amiláz] nevű [emésztőenzim] mennyisége a [vér]ben. Ilyen [gyulladás]t [epekő] (az esetek 40%-ában), túlzott alkoholfogyasztás (szintén 40%-ban), a vér nagy [kálcium] vagy zsírtartalma, [műtét] és [gyógyszer]ek ([kortikoszteroid]ok, [vízhajtó]k és [tablettás fogamzásgátló]k) idézhetik elő.

 

 

A heveny hasnyálmirigy-gyulladásnak hasnyálmirigybeli [tályog] (gennyel teli üreg) és áltömlő ([emésztőenzim]ekben dús folyadékot tartalmazó üreg) lehet a szövődménye.

 

 

A betegséget rendszerint nem műtéttel kezelik, csak ha szövődményei alakulnak ki. A beteg folyadékot kap, enyhítik a fájdalmat, leszívják a [gyomornedv]ét, valamint csökkentik vérében a kálcium mennyiségét.

 

 

Idült hasnyálmirigy gyulladás gyakran alkoholizmus miatt alakul ki. A beteg visszatérő hasfájdalommal küszködik, gondja akad a tápanyagok felszívódásával, s nemegyszer [cukorbaj]a fejlődik ki.

 

 

A kezelés ugyanolyan, mint heveny hasnyálmirigy-gyulladás esetén, de az idült fájdalom megszűntetése végett sebészeti beavatkozás is szükségesé válhat.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!