Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A hasnyálmirigyrák nagyon súlyos betegség, amely leggtöbbször a 35 és 60 év közötti férfiaknál fordul elő. Gyakoribb‘ a dohányosok és a cukorbetegek körében. Azért különösen veszélyes, mert hamar átterjed a környező‘ szövetekre, a nyirokcsomókra és a májra, ezért nem távolítható el maradéktalanul a daganat.

 

 

A mirigy fejét megtámadó daganat gyakran elzárja a hasnyálmirigy vezetékét, s ez nemcsak testtömegcsökkenéssel jár, hanem az epe felhalmozódása miatt sárgasággal is. Más hasnyálmirigyrákok a farki részben fordulnak elő‘, a hasnyálmirigy vezetékétő‘l valamennyire távol. Ezeknek a kezdeti tünete is testtömegcsökkenés, valamint hasfájás. A hasnyálmirigyrák kórjóslata rossz, ugyanis a betegek java része a kórismézéstő‘l számított egy éven belül meghal. A betegeknek csak kb. 10%-a él öt évig, s a teljes gyógyulás rendkívül ritka.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!