Már 2261 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Hemofília
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2008-10-30 23:28:37
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

latin: hemophilia (hemofília)

A hemofília, vérzékenység, igen ritkán előforduló elsősorban örökletes [vér]zési rendellenesség, ami egyes [vér]alvadási faktorok hiányában nyilvánul meg. A haemophiliás betegnél a vérrögképződés folyamata gátolt, mert az ehhez szükséges egyik véralvadási [fehérje] részben vagy egészben hiányzik. A betegnél jelentősen megnő a koagulációhoz szükséges idő. A vérzékeny beteg gyakorlatilag mindenütt vérezhet, de a legjellemzőbbek az ízületi- és izomvérzések.


A hemofília, vérzékenység, igen ritkán előforduló elsősorban örökletes [vér]zési rendellenesség, ami egyes véralvadási faktorok hiányában nyilvánul meg. A haemophiliás betegnél a vérrögképződés folyamata gátolt, mert az ehhez szükséges egyik véralvadási [fehérje] részben vagy egészben hiányzik. A betegnél jelentősen megnő a koagulációhoz szükséges idő. A vérzékeny beteg gyakorlatilag mindenütt vérezhet, de a legjellemzőbbek az ízületi- és izomvérzések.


Két típusát különböztetik meg, az A típusú hemofíliánál a VIII-as faktor, míg a B típusúban a IX-es alvadási faktor hiányzik. Nemhez kötötten, recesszíven öröklődik. A hibás [gén] az X [kromoszómá]n helyezkedik el, ezért a vérzékenység nagyrészt férfiakon mutatkozik. A nők csak átörökítik, nőknél az öröklött betegség 25 százalékos eséllyel alakul ki, ha mindkét szülő hemofíliás.
Szerzett hemofília leggyakrabban idősebb korban vagy fiatalabb nőknél fordul elő, szülés után 12 hónapig. Ilyen esetekben nagyon nehéz megakadályozni a vérzések kialakulását nagy mennyiségű véralvadásgátló alkalmazása mellet is

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!