Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Nem megfelelő higiénés viszonyok között terjed. A tápcsatornán keresztül fertőz. A fertőzött emberi székletéből kikerülő mikrorészecskék bekerülhetnek az ivóvízbe, élelmiszerbe, tárgyakra. Árvíz sújtotta területeken gyakran lép fel. Általában enyhe tünetek jellemzik – néhány napig tartó láz, elesettség, étvágytalanság, sárgaság –, lappangási ideje kb. egy hónap, amelynek felétől a beteg már fertőz.
 

Az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon, évente mintegy másfél millió új eset fordul elő. Ázsiában és Dél-Afrikában magas a fertőzöttségi arány, de Földközi-tenger térségét is a közepesen fertőzöttek között tartják nyilván. Vizsgálatok szerint a Földközi-tenger kagylóinak mintegy 40 százaléka Hepatitis A vírushordozó. Ezért az ideutazóknak ajánlott a védőoltás, és a higiénés szabályok szigorú betartása.
Ld. még Hepatitisz 

              Vírusos májgyulladás kezelése

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!