Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A herpes simplex kiújuló vírus[fertôzés]?, amelyet a Herpes simplex vírus-1 (HSV-1), illetve -2 (HSV-2)okoz. Az előbbi a szájon, az arcon és a szemen megjelenő apró, tiszta folyadékot tartalmazó, egyenként vagy csoportosan kialakuló hólyagocskák okozója. Míg a HSV-2 a hasonló tünetekekel járó, de genitális (ivarszerv) forma kórokozója. Ritka esetben az idegrendszert is károsíthatja. A megfertőződés után a vírus már soha többé nem tűnik el a szervezetből, az immunrendszer átmeneti legyengülésekor a hólyagocskák azonnal ismét megjelennek.

 

Okai:

Kiválthatja stressz, fáradtság, menstruáció vagy valamilyen betegség.

 

Terjedése:
A fertőzés emberről emberre, illetve egyazon embernél az egyik testtájról a másikra terjedhet át. A HSV-2 szexuális úton terjed, a nemi szerveken a hólyagocskák egy-két nap alatt nagyobb hólyagokká alakulnak, majd heges fekélyekké változnak, 1-3 hét a gyógyulási idejük.

 

Kezelése:
Súlyosabb, illetve kiújult esetekben a gyógyszeres kezelés elkerülhetetlen, amelyre vírusellenes gyógyszereket alkalmaznak, pl. Zovirax, Virolex, vagy gyógyhatású készítményeket, pl. Epavir kapszula.

 

HSV fertőzés és terhesség:
A HSV-2 megfertőzheti a magzatot a méhen belül, de sokkal gyakoribb, hogy a fertőzés a szülőcsatornán történő áthaladás során következik be. Mivel az újszülött nem tud védekezni a HSV ellen, a fertőzés gyakran fatális kimenetelű, ezért az aktív stádiumban lévő fertőzésnél a császármetszés indokolt.
A HSV fertőzés esetén a magzati fejlődési rendellenességek kockázata számottevően nem emelkedik. Koraterhességi HSV fertőzés alatt gyakoribb a spontán vetélés.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!