Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


HimlőHimlős kéz

 

A himlő heveny, fertőző, vírusos betegség, amely az Egészségügyi Világszervezet által elindított védőoltásos kampány jóvoltából megszűnt a világon. Ez a program 1967-ben kezdődött, amikor a himlő még kétmillió halálesetet okozott. Az utolsó természetes körülmények között bekövetkező betegség 1977-ben volt.

 

A himlő érintkezéssel, a fertőző személy által kilélegzett levegővel, vagy a [nyá]?lával terjedt. A fertőzés már akkor halállal végződhetett, mielőtt a jellegzetes hólyagok megjelentek, de az is előfordult, hogy olyan enyhe lefolyású volt, hogy a tüneteire fel sem figyeltek. A vírus azonban ilyenkor is terjedt.

 

Ez a kórokozó az ágyneműben, a ruhában vagy a lakás porában 18 hónapig is fertőzőképes maradt, de az emberi testen kívül természetesen nem szaporodott. A védőoltási program annyira sikeres volt, hogy egy idő után fel lehetett hagyni vele.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!