Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

Humán papillóma vírus.

Több mint 60 típusa van, a legtöbb ezek közül szemölcsöket okoz. A szemölcsök megjelenhetnek a kézen, lábfejen, férfi és női nem szerveken, de bizonyos típusai a méhnyakon okoznak elváltozásokat (diszplázia). Ezek az elváltozások a felelősek – még néhány más rizikótényező mellett - a méhnyakrák kialakulásáért.

A szemölcsök jóindulatú (benignus) elváltozások, esztétikai problémát okoznak, kezelésük egyszerű.

De a HPV néhány típusa rákkeltő (onkogén vírus), a méhnyakrák legveszélyesebb kockázati faktora. 99,7%-ban a HPV fertőzés a felelős a méhnyakon megjelenő daganat kialakulásáért Ezenkívül jóval ritkábban okozhat szájüregi-, gége-, nyelőcső- és férfi nemi szervi rákot is.

 
Terjedése:

A fertőzött bőrterület érintésével terjedhet, a nagyajkak, herezacskó vagy végbélnyílás területén. Terjedhet nemi úton is, de mivel a HPV nem testnedvek útján fertőz, hanem a fertőzött bőrfelület érintésével, így az óvszer használata nem biztosít teljes védelmet. Szülés közben, a fertőzött anyától a gyermekre terjedés igen ritka.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!