Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Orvosi neve: Macula degeneratio (AMD)

 

Az időskori vakságot a [sárgafolt]? elfajulása okozza. A köznyelvben helytelenül szemfenéki [meszesedés]?nek nevezik, ám ennek az időskori degeneratív betegségnek egyikhez sincs köze.

 

A sárgatest sorvadása akkor kezdődik, amikor idős korban a szem hátulsó falán egy membrán eltömítődik azzal a természetes hulladékanyaggal, amelyet a fényérzékeny sejtek termelnek. Ezt a hulladékot egy fiatal szemben enzimek eltakarítják, ám később a rendszer már nem működik zavartalanul. A látás homályossá válik, a betegek gyakorlatilag vaknak érzik magukat.

 

 

Kialakulása

A betegség közvetlen kiváltó oka még nem ismeretes, de genetikai és környezeti tényezők jelentősen befolyásolják kialakulásának lehetőségét.

A fényben lévő káros sugárzás oxidatív anyagokat, ún. szabad gyököket szabadít fel, amelyek roncsolják a retinát (ld. retina). Egészséges szemben mintegy belső napszemüvegként, antioxidánsként hatnak a lutein és a zeaxantin nevű ásványi anyagok. Ezek elnyelik a nap káros sugarait és semlegesítik a szabad gyököket. Ha ásványi anyag-hiány lép fel a sárgafoltban, a szem nem képes feldolgozni a káros hatásokat. Tehát helyes étrenddel mindig megfelelő mennyiségű ásványi anyagot juttathatunk szervezetünkbe, így sokat tehetünk szemünk egészsége érdekében. Omega-3 zsírsavat (tengeri halakban) és különböző zöldségeket, így kukoricát, spenótot, kelbimbót, káposztát, borsót és brokkolit tartalmazó étrenddel tehetünk az időskori látásromlás ellen. A szem természetes védelmi mechanizmusa a kor előrehaladtával egyre sérülékenyebb lesz, ekkor már étrendkiegészítővel szükséges biztosítani az ásványianyagok jelenlétét a szervezetben, valamint segítséget jelent a megelőzésben napszemüveg viselése. 

Fontos és befolyásoló tényező még a dohányzás, ami a látásromlás veszélyét akár a négyszeresére is növelheti. A dohányzásról való mielőbbi leszokás tehát nemcsak a tüdőre nézve pozitív hatású.

 

 

Lefolyás

A sárgafolt elfajulása általában mindkét szemet érinti, és két formája létezik: a száraz és a nedves típus. 

 

 

 

 

A száraz AMD az esetek 90%-át teszi ki, ez a leggyakoribb forma.

A többnyire sok éven át tartó folyamat során a sejtek pontszerű területeken mennek tönkre, később megnagyobbodnak és összefolynak. A betegség átmenet lehet a nedves AMD-be.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nedves AMD sokkal súlyosabb, mint a száraz. Az érhártyából új, kóros erek nőnek ki a [pigmenthám]? alatt, és továbbterjednek a pigmenthám és a [fotoreceptor]?ok között. Következmény lehet az ideghártya duzzanata, a pigmenthám és az ideghártya folyadék vagy vér általi felemelkedése. A pigmenthámot és a fotoreceptorokat a kóros erek, a sokáig tartó felemelkedés, az üvegtesti vérzések és a hegképződés teszi

tönkre. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kezelés

Az időskori vakságra nincs gyógymód, hiszen az elhalt sejteket nem lehet feltámasztani.

A betegség elleni küzdelem két területre osztható: a látásromlás kialakulását késleltető, illetve megelőző, valamint a már kialakult látásromlás esetén a továbbromlás megakadályozását, a romlás ütemének csökkentését célzó terápiákra. 

Számos gyógykezelés létezik: direkt lézeres kezelés, fotodinamikus kezelés, szeminjekciók.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!