Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Másnéven irritábilis bél szindróma.

Ez a betegség elég gyakori, ugyanis a fejlett országokban az emberek 15-25%-a szenved benne. Tünetei közé hasfájdalom (jobbára görcsökkel járó), puffadás és rendellenes bélműködés tartozik. Némely betegnek kemény a széklete, amelyet nehezen tud üríteni, másoknak a híg széklete azonnali székelési ingerrel jár. Az ingerlékenyvastagbél - tünetegyüttesben szenvedő ember az alsó bélszakaszán érez erősebb fájdalmat. A betegség oka ismeretlen, de minden jel arra vall, hogy a páciensnek fokozottan érzékenyek a bél mozgásaira.

 

A kórismézést megkönnyíti, ha egyéb bélbetegségek tünetei nem zavarják a képet. Úgy tetszik, hogy ez a betegség a vastagbél működésének megváltozása miatt alakul ki, nem pedig szerkezeti vagy biokémiai oka van.

 

A kezelése során depresszió elleni készítményeket és olyan gyógyszereket kap a beteg, amelyek gátolják az ingerületátvivő szerepű szerotonin működését. A betegeknek kerülniük kell a tea, a feketekávé és az alkohol fogyasztását, valamint az allergiás reakciót keltő anyagokat, elsősorban a tejtermékeket és a búzát.


A szócikkhez társított címkék:
bélpolip , vakbél , vastagbél , vastagbélpolip , végbél
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!