Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: spondylitis ankylopoetica (spondilitisz ankilopoetika), vagy Bechterew-kór

lásd még: Bechterew-kór

 

Az izületi gyulladásnak ez a formája gyakran támadja meg a 15 és 45 év közötti férfiakat. Rendszerint a gerincoszlop ízületei és a medence ízület és a vállízület betegszik meg. Az évek során ezek az ízületek fokozatosan gyulladásba jönnek, megmerevednek, és mozdulatlanná válnak. A [betegség]? oka ismeretlen, de örökletességére utal, hogy bizonyoscsaládokban halmozottan fordul elő. 

 
Első jele gyakran a fejfájás és a gerincoszlop alsó szakaszának [merevsége]?, reggel jelentkező fájdalma. A betegség előrehaladásával a fejfájás és a merevség ráterjedhet a gerincoszlop felső részére és a nyakra is. A csigolyák összenőhetnek, emiatt a gerincoszlop felső részén kóros görbület alakul ki. Az esetek egyharmadában a medenceízület és a vállízület is károsodik. Minden negyedik beteg szemén  kialakulhat gyulladás a szivárványhártyán.

 
E csigolyagyulladásnak nincsen gyógymódja, de bizonyos kezelések enyhítik a panaszokat. A légzőgyakorlatok és a rendes testhelyzetet fenntartó gyakorlatok előnyösek a gerincoszlop felső részén kialakuló kóros görbület esetén. A beteg gyakran [fájdalomcsillapító]? és [gyulladásgátló]? gyógyszereket is kell, hogy szedjen. 
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!