Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Kálcium A kálcium az egyik legfontosabb ion a szervezetben. Legnagyobb mennyiségben a csontokban van jelen, kisebb mennyiségben a vérben is előfordul kötötten és szabad formában is. Ez a formája felelős az ideg- és izomszövet megfelelő működéséhez.

A kálcium mennyisége a csontanyagcserétől, a vese megfelelő működésétől és a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy funkciójától függ.

 

Koncentrációja emelkedik a vérben D-vitamin és a mellékpajzsmirigy-hormon hatására. A pajzsmirigyben termelődő kalcitonin csökkenti szintjét.

A kálcium szintje vérvétel során meghatározható, vese- és csontbetegségek esetén használatos.

 

Ha szintje alacsonyabb, ritkán tünetekkel járhat, izomgörcs, zsibbadással, izomfájdalommal. Magas érték esetén hányinger, hányás, izomgyengeség, hasi fájdalom, székrekedés előfordulhat, vesekő kialakulhat. Az emelkedett szint rosszindulatú daganat, csontáttétek esetén kórjelző lehet.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!