Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A kamaszkor, más néven serdülőkor, pubertáskor, vagy tinédzserkor 12-14-től 18 éves korig terjed. Megkülönböztetünk kiskamaszkort, amely a kamaszkor előfutára és kamaszkort.


A fiatalok a kamaszkorban kezdenek „egyénivé” válni. Elkezdődik a leszakadás a szülőktől, a vélemények megformálása. Előtérbe kerülnek a barátok. Az önállóság kezdeti szakasza ez.

kamaszok
Napjainkban a pubertáskor meghosszabbodott. Korábban kezdődik és tovább, akár huszonéves korig is eltarthat. Ennek oka a társadalmi változás.


Kamaszkor szakaszai a lányoknál és a fiúknál változó.


Lányoknál:
Elkezdődik a mellek növekedése, amit követ a testszőrzet és a nemi szőrzet megjelenése. A mellnövekedést követően általában két évvel megjelenik a menstruáció. Az első vérzés általában 9-16 éves kor között történik. Jelentős változáson megy keresztül a [vagina]?: megnagyobbodik, nyitottabb lesz a combok felé és a színe sötétebb lesz.


Fiúknál:
Hirtelen magasságnövekedéssel kezdődik. A fiúknál később mennek végbe a változások, mint a lányoknál. Minimális mellnövekedés is következhet. A [pénisz]? és a herék megnőnek, elérik a felnőttkori méretet. Megjelenik a szőrnövekedés. A fiúk hangja mutálódik és az első [magömlés]? is bekövetkezik.


A kamaszkor pszichés változásai:
Az identitás ilyenkor alakul ki. A gyermek elszakad a gyermekkortól, leválik a szüleiről. Ekkor azonban még nem lép át teljesen a felnőttkorba, hiszen a magatartásában keveredik a gyermek és a felnőtt vonások. Ez egy lázadó, vitázó időszak. Csökken a szülők befolyása, inkább valamelyik ifjúsági szubkultúra válik meghatározóvá, felerősödik a barátok, a kortársak hatása.


Ebben a korban a fiatalok sok veszélynek vannak kitéve:
-    alkoholfogyasztás
-    kábítószer fogyasztás
-    öngyilkossági gondolatok


Megváltozik a kommunikáció. Előtérbe kerül a szleng és a többes szám használata. Az én-közlések helyett többes szám első személyben kommunikál, véleményének, érzelmeinek kimondásakor hajlamos a csoport nevében beszélni.
 


A szócikkhez társított címkék:
fiatal , gyerek , kamasz , kiskamaszkor
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!