latin: kémiai megelőzés
A kemoprevenció célja az, hogy valamely kóros állapot kialakulását megakadályozza, késleltesse, vagy a megindult kóros szabályozások menetét a normális irányba terelje, sőt esetenként visszafordítsa.
Napjainkban a kemoprevenció a daganatellenes hatású vegyületek azonosítását célozza, melyek a sejtek átalakulását akadályozhatják meg tumoros sejtekké.
Egyes népbetegségek terén a kemoprevenció már széles körben elterjedt, elfogadott módszer mind a betegek, mind az orvosok körében. A szív és érrendszeri megbetegedésekben - a trombózis kialakulásának megelőzésével, a magas koleszterinszint kezelésével, valamint vérnyomáscsökkentő gyógyszerek használatával - a szív és érrendszeri betegségek rizikója csökkenthető.
Ez egy szerteágazó, napjainkban robbanásszerűen fejlődő tudomány, amelyben a megelőzés elsődleges feladat. A kísérletek eredményeinek tükrében lehetőség nyílik preventív táplálkozási stratégiák kialakítására, melyekben fontos szerepet játszik azon élelmiszerek ajánlása (a mediterrán étrendben jelentős szerepet játszó vegyületek – kvercetin, rezveratrol), melyek nagy koncentrációban tartalmaznak kemopreventív hatású vegyületeket.