Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

latin: kémiai megelőzés 
A kemoprevenció célja az, hogy valamely kóros állapot kialakulását megakadályozza, késleltesse, vagy a megindult kóros szabályozások menetét a normális irányba terelje, sőt esetenként visszafordítsa.
Napjainkban a kemoprevenció a daganatellenes hatású vegyületek azonosítását célozza, melyek a sejtek átalakulását akadályozhatják meg tumoros sejtekké.
Egyes népbetegségek terén a kemoprevenció már széles körben elterjedt, elfogadott módszer mind a betegek, mind az orvosok körében. A szív és érrendszeri megbetegedésekben - a trombózis kialakulásának megelőzésével, a magas koleszterinszint kezelésével, valamint vérnyomáscsökkentő gyógyszerek használatával - a szív és érrendszeri betegségek rizikója csökkenthető.
Ez egy szerteágazó, napjainkban robbanásszerűen fejlődő tudomány, amelyben a megelőzés elsődleges feladat. A kísérletek eredményeinek tükrében lehetőség nyílik preventív táplálkozási stratégiák kialakítására, melyekben fontos szerepet játszik azon élelmiszerek ajánlása (a mediterrán étrendben jelentős szerepet játszó vegyületek – kvercetin, rezveratrol), melyek nagy koncentrációban tartalmaznak kemopreventív hatású vegyületeket.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!