Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Másnéven carpalis alagút szindróma.

Ezt a tünetegyüttest az idézi elő, hogy az alkar középső részén lefutó ideg nyomás alá kerül a csukló kéztőcsatornájában. A kéztőcsatornát a csuklónál levő kéztőcsontok íve és az azt lezáró szoros kötőszövet (hajlító tartószalag) hozza létre. MInthogy ez a csatorna merev, bármelyik eleme duzzad is meg, a középideget nyomás éri, s ez bizsergést vagy fájdalmat idéz elő a csukló a kéz vagy a kisujj kivételével az ujjak területén. A tünetek éjszaka rendszerint rosszabbodnak.

 

A kéztőcsatorna-tünetegyüttes jobbára a középkorú nők betegsége. Előfordul a terhesség alatt, a havivérzés előtt és a változás korában is. Együtt járhat reumás ízületi gyulladással, a növekedési hormon fokozott termelődése miatt kialakuló akromegáliával, a pajzsmirigy csökkent működésével ls a csukló sérülésével is.

 

A kezelés során első teendő, hogy fáslival több hétre rögzítik a csuklót. Enyhíthetik a panaszokat a gyulladásgátló gyógyszerek is. Ha azonban ezek nem váltják be a hozzájuk fűzött reményt, az orvos kortikoszteroidot fecskendez a hajlító tartószalag alá. Súlyos esetben e tartószalag kimetszése is szóba jön az idegre ható nyomás megszüntetése végett.


A szócikkhez társított címkék:
csukló , gyulladás , ízület
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!