Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A kokain (cocaine) a dél-amerikai kokacserje (Erythroxylon coca) alkaloidja, kémiai megnevezése: benzoil-ekgonin metilészter.

A dél-amerikai indiánok évezredek óta használják, először csak vallási és törzsi szertartások alkalmával, majd az európai hódítás után az egész földrészen elterjed a kokacserje levelének rágcsálásása éhséget csökkentő, energetizáló hatása miatt.

Orvosi alkalmazásban 1850-től alkalmazzák, eleinte vízben áztatott kokából nyert koka-oldatot torokműtéteknél érzéstelenítőként használták, kilenc évvel később por formában nyernek ki kokaint a kokalevélből. Orvosi alkalmazása tovább terjed, de élelmiszerekben is feldolgozásra kerül. 1914-ben tiltott szerré válik az Egyesült Államokban nem kívánt mellékhatásai, és a kokainnal összefüggésbe hozott több ezer haláleset miatt. Napjainkban a világ legtöbb országában kábítószerlistán szerepel, használata az ellenőrizhetetlen mellékhatások miatt tiltott.

A kokain közvetlen hatását az agyban fejti ki. Főképpen a dopamin és a szerotonin nevű ingerületátvivő anyagokra hat, melyek az idegsejtek kommunikációjáért felelnek. A dopamint alapesetben egy specializált protein, az úgynevezett dopamin-transzporter szállítja vissza a helyére, miután az elvégezte feladatát. A kokain ezt a visszavételt gátolja meg, így a dopamin felgyülemlik a szinapszisban, ettől eufóriaérzet alakul ki, továbbá a szív- és érrendszer adrenerg receptorait stimuláló hatása miatt emelkedik a vérnyomás és gyorsul a szívverés.

A kokain leggyakrabban említett pszichés hatásai: a hangulat jelentős javulása, megnövekedett teljesítmény, a fáradtság és az étvágy eltűnése, a szexuális vágy fokozódása. Nagyobb mennyiségű kokain elfogyasztása esetén felléphet szorongás, az adott helyzetben indokolatlanul agresszív viselkedés, álmatlanság, verejtékezés, impotencia, a végtagok elnehezülése, illetve egyfajta másnaposság érzése is. A szer idült fogyasztóinál idővel erősen paranoid viselkedés alakulhat ki.

Veszélyei: A kokain okozhat szívritmuszavarokat, koszorúér elégtelenséget, agyi érszűkületet, és epilepsziához hasonló görcsöket is. Hosszú távú, rendszeres használata esetén számottevően csökken a szexuális érdeklődés, impotencia is kialakulhat. Terhes nőknél a kokain koraszülést, illetve magzatkárosodást okozhat.

Az orrba való gyakori felszippantás szétroncsolhatja az orr nyálkahártyáját. Különféle módosított formái, mint a crack és a freebase hosszan tartó, rendszeres szívása komoly tüdőkárosodással és más légúti megbetegedésekkel járhat.


Függőségi veszély

A kokain nagyon gyorsan és nagyon erősen függővé tehet, ezt „kokainjellegű függőségnek” nevezik. Az is fokozatosan függőségbe kerül, aki azzal áltatja magát, hogy kézben tartja fogyasztását. A függővé válás veszélyét 90 százalékosra becsülik, ami azt jelenti, hogy azok 90 százaléka, akik kokaint fogyasztanak, csak nagyon nehezen tud attól megszabadulni. A kokain jellegzetes példája annak, hogy a mámort kiváltó részhatású valamennyi anyag képes függőséget okozni.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!