Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Orvosi neve: Dacryostenosis


A könnymirigyek által termelt könny a mirigyek kivezető nyílásain keresztül kerül a felszínre, majd a könnycsatorna vezeti el az orr felé. Ez a csatorna magzati korban még zárva van, de általában a [születés]? idejére, vagy pár nappal azután megnyílik. 

Elég gyakran előfordul, hogy az újszülöttek csatornája nem nyílt meg, de pár hetes korra jellemzően spontán megtörténik. A felfedezés már csak azért is eltolódik, mert az újszülöttek életük első heteiben szinte nem, vagy csak nagyon kevés könnyet termelnek. 

Amennyiben mégsem nyílik meg a csatorna, a képződött folyadék nem tud elvezetődni. A jelenség lehet egy- vagy kétoldali is.

 

Tünetek:

- a könny a belső szemzugban gyűlik

- a könny kicsordul a gyermek szeméből és az arcán folyik le

- csipás szem

- a szem környéki bőr kipirosodik

 

Kezelés:

Először a könnycsatorna rendszeres, napi 2-3 alkalommal történő masszírozása javasolt, illetve a fertőzés megelőzésére hűvös, forraltvizes gézlappal való borogatás. Amennyiben a csatorna fél éves kor körül is szűk, a tágítás következik, amit egy kis szondával végeznek. A beavatkozás során sóoldatot fecskendeznek a könnyjáratba. Ez fájdalmatlan és szükség esetén többször is megismételhető. Nagyon ritkán sebészeti beavatkozásra is sor kerül, hogy a csatornát megnyissák.

 

 

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!