Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A könyök igen hajlamos bizonyos sportsérülésekre, amilyen a teniszkönyök vagy a golfkönyök.

 

 

A teniszkönyök a [felkar]?csont külső [csontnyúlvány]?a táján kialakuló gyulladás miatt fájdalmas, amely kisugárzik az [alkar]?ba is. Minthogy a csuklót feszítő izmok a külső csontnyúlványon erednek, valószínűleg a csukló túlerőltetett mozgása károsítja az izmok eredési helyét.A könyök szerkezete

 

 

A golfkönyök ugyanakkor a felkarcsont belső csontnyúlványa táján érzett fájdalom, ahol a csuklót hajlító izmok erednek. Ezúttal is a csukló megerőltető hajlítgatása lehet az a stressz, amely a könyöknek ezt a részét megviseli. Ugyanez a betegség származik azonban abból is, ha valaki rossz technikával túl sokat dobál.

 

 

Annak ellenére, hogy az említett két sportágról - a teniszről és a golfról- nevezték el a felkarcsont külső és belső csontnyúlványának betegségét, más sportágak (bowlingozás, torna, baseball, vívás, úszás és karate) vagy akár az erősebb megterhelés is előidézhetik a könyök gyulladását, amelyek ismételten igénybe veszik a csuklót és az alkart.

 

 

A felkarcsonti csontnyúlványok gyulladása kezelés nélkül rendszerint nem múlik el. A kezelés lézerbesugárzásból, [botulinumtoxin]? és szteroidok beinjekciózásából, szájon át szedett vagy helyileg alkalmazott, nem szteroid gyulladás gátló gyógyszerek adásából, a könyök befáslizásából, gyógytornából és akupunktúrából áll. Ezek a gyógymódok sok esetben megszüntetik a panaszokat.

 

 

Nincs egyetértés a tekintetben, hogy melyik gyógyeljárás a legjobb, s nem állnak rendelkezésre olyan klinikai eredmények sem, amelyek a könyökgyulladást kezelő orvosok többségét meggyőznék.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!