Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Koponya

 

 

Koponya a fej váza. A koponyához tartozik az állkapocscsont és a nyelvcsont is, amely a nyelv alapjánál helyezkedik el. A koponya felső része (agykoponya) tartalmazza és védi az agyat és az agytörzs egy részét. Az arckoponya a koponya alsó része, amely az [arc]?ot alakítja ki. A rögzült felső álcsont két csontból alakul ki.

 

 

Az arckoponya és az agykoponya határán van a két szemüreg, amelyekben a szemek helyezkednek el. Alattuk található az orr két nyílása, amelyek az orrüregbe vezetnek.

 

 

A koponya alapja a gerincoszlop első csigolyájával ízesül, amelyet fejgyámnak neveznek. Ez az izület teszi lehetővé a fej előrefelé és hátrafelé hajtását (a bólogatást), valamint oldalfelé fordítását.

 

 

A koponya több csontja üreges. A bennük levő üregek a latin nevük alapján öblöknek is nevezhetők. Ezek egyrészt csökkentik a csont tömegét, másrészt közreműködnek a hangrezgésben.

 

           

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!