Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Mivel növekszik a kórokozók rezisztenciája az antibioikumokkal szemben, ezért a súlyos bakteriális fertőzések kezelésénél szükségessé vált a patogén mikroorganizmusok azonosítása, ill. azok antibiotikum-érzékenységének meghatározása.
A fertőző betegségek gyógyítása során alkalmazott antibiotikumos kezelésnél a beteg tünetei alapján – sürgős esetben – tapasztalati tények szerint kezdődik meg a gyógyszeres terápia. A gyógyszer beszedése előtt azonban mikrobiológia mintavételre kerül sor, amelynek alapján kiválasztható a célzott antibiotikum.
Bár az újonnan kifejlesztett antibiotikumok számos kórokozó ellen hatásosak, ettől függetlenül a terápia alapvető célja, hogy csak azt a szert kapja a beteg, amely elegendő a szervezetében lévő kórokozó elpusztítására.
Az antibakteriális gyógyszeres terápia korszakának kezdetén a gyakori kórokozók (pl. Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus) miatt kialakuló betegségekre hatékony szer volt a penicillin vagy az oxacillin, ma már e baktériumfajok nagymértékben rezisztensek ezekre a gyógyszeres kezelésekre. De a Enterobacteriaceae-baktériumcsaládhoz tartozó kórokozók, vagy Mycobacterium tuberculosis is egyre nagyobb rezisztenciát mutat. A kórokozó érzékenységét nem ismerve adott széles spektrumú antibiotikumok jelentősen növelik a patogének gyógyszeres kezeléssel szembeni ellenállóképességét.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!