Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A gyulladáscsökkentő szerek egyik csoportja, amely kémiailag hasonló a mellékvesékben normálisan termelõdõ, a különbözõ stresszhatások leküzdését segítő hormonokhoz. Tabletta, injekció, belélegezhető permet és kenőcs, illetve oldat formájában kapható.

Az asztmás betegek kezelésében, a hörgőtágítók nem kielégítő hatása esetén, többnyire aeroszol (permet) formájában használatos (pl. beclomethasone). Átmeneti használatakor a mellékhatások ritkák.

A Prednisolon és Hydrocortison szájon át vagy intravénás injekcióban adva súlyos, heveny betegségek (pl. sokk, asztmás roham, súlyos allergiás reakciók) kezelésében is hatásos.

Számos krónikus gyulladásos betegségben is jó hatású szerek. A betegségeket általában nem, de a gyulladást megszüntetik.

A rosszindulatú daganatok, vérképzőszervi és hormonhiányos betegségek kezelésében is előnyösek lehetnek. Mellékhatások: Súlygyarapodás, az arc kipirulása, gyomornyálkahártya-izgalom, pszichés zavarok, fokozott szőrzetnövekedés, vércukorszint-emelkedés. Gyermekeknél történő alkalmazása különösen nagy figyelmet kíván, leggyakoribban jelentkező mellékhatás a szervezet folyadékvisszatartása okozta súlygyarapodás, kerek, holdvilágszerű arc és visszamaradás a növekedésben.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!