Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A lábfej speciális szerkezetének, boltozatának a feladata, hogy megtartsa a testtömeget, s egyfajta emelőként elősegítse, hogy a [test]? előrefelé haladjon járás közben. Nem egy merev csont alkotja, hanem a váza több részből áll, így alkalmazkodni tud a talajfelszín bármilyen egyenetlenségéhez, s fokozza a tolóerőt futáskor.A lábfej csontjai

 

A lábfej csontjai és szövetei:

A lábfej hátsó részén (a lábháton) hét szabálytalan alakú lábtőcsont található. Egyikük az ugrócsont, amely beilleszkedik a lábcsontok alkotta ízvápába. Ekképp alakul ki a csuklószerűen működő bokaízület. Az ugrócsont rajta ül a legnagyobb lábtőcsonton, a sarokcsonton, amely a sarkat formálja meg, s az Achilles-ín tapad hozzá.

 

A többi lábtőcsont a sajkacsont, a köbcsont és a három ék alakú csont. A lábtő csontjait ízületek választják el, amelyek kismérvű mozgást tesznek lehetővé közöttük.

 

A lábfej elülső részének vázát a lábközépcsontok és az ujjpercek alkotják. A lábközépcsontok hosszú csontok, amelyek hátul a lábtőcsontokkal, elöl pedig az ujjpercekkel ízesülnek. A nagylábujj két, míg a többi lábujj három ujjperccsontból áll.

 

A lábhát vékony bőre fedi azokat az inakat amelyek a [lábszár]? elején levő izmoktól a lábtő- és ujjperccsontokig haladnak. A talp bőre ugyanakkor vastag, amelyet zsírpárnák választanak el a mélyebben levő szövetektől. A talp hosszában a rostos szövetből álló talpi bőnye húzódik a zsírpárnák alatt a sarokcsonttól a lábujjakig. Fontos szerepe van abban, hogy összeköti a bőrt és a zsírpárnákat a mélyebben levő csontokkal és szalagokkal, így ezek nem csúsznak el egymáson járás közben. A talpi bőnye amolyan íjhúrként vesz részt a talp hosszú ívének fenntartásában, s amikor a lesüllyedt talp a talajjal érintkezik, a bőnye megfeszül.

 

A talpon hosszú inak és kis izmok találhatók, amelyek négy rétegben helyezkednek el. A hüvelykujjtól eltérően a nagylábujj nem képes arra, hogy a többi lábujjal szembeforduljon. Ettől függetlenül a lábujjakkal is lehet bizonyos mértékig fogni, mint az olyan emberek esetében tapasztalható, akik [kéz]? nélkül születtek, s megtanultak a [láb]?ukkal írni, rajzolni és tárgyakkal foglalatoskodni.

 

 

Betegségei:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!