A lecitin szó görög eredetű (lekithos), jelentése: tojás sárgája.
A szervezet számára fontos alkotórész, melyre minden sejtnek szüksége van. Kolin ([B11 vitamin]?) és inozitol ([B8 vitamin]?) vegyületekből felépülő, zsírjellegű anyag.
Hatásai:
- lebontja a zsírsejteket, s hozzájárul az optimális zsíranyagcseréhez;
- megakadályozza, hogy a zsírsejtek lerakódjanak az érfalon, így csökkenti a koleszterinszintet;
- tisztítja az érfalakat, és erősíti a szívizomzatot;
- serkenti az agyműködést, a memóriát és a koncentrációs képességet;
- enyhíti, illetve megszünteti az ízületi fájdalmakat, segíti az izmok regenerációját;
- antioxidáns tartalma segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását;
- csökkenti a hajhullást
Nagyobb mennyiségben a szójabab tartalmazza, de a babfélék, lencse, borsó, máj, búzacsíra, teljes kiőrlésű búza, diófélék (földimogyoró, dió, mandula stb.), növényi magvak (pl. lenmag, napraforgó mag), kukorica és tojássárgája is lecitinforrás.