Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A medence a gerincoszlopot alátámasztó csontöv, amely a [felsőtest]?et az alsó [végtagok]?kal köti össze. A belsejében, az úgynevezett medenceüregben elhelyezkedő [szervek]?nek is védelmet nyújt. Ezek a szervek a férfiaknál és a nőknél különböznek, ahogy a medence alakja is eltérő a két nem esetében.Emberi medence

A medence felső része, az úgynevezett nagymedence szélesebb, mint az alsó része, a kismedence. Olyan nőknél, akiknek a kismedencéje túl szűk, a szüléshez császármetszést hajtanak végre. A húgyhólyagot és a végbelet -nők esetében a méhet is- a medencefenék izmai és szalagjai támasztják alá.

Medencesérülés

A medencét ért sérülések a medenceüregben elhelyezkedő szerveket, illetve azok vérellátását károsíthatják. Elesés vagy erős ütés következtében a medencecsontok eltörhetnek, ami súlyos következményekkel járhat.

Különösen férfiak esetben a medencesérülés zavart okozhat a nemi szervek működésében. Az ilyen jellegű sérülés gyakran eredményez [merevedés]?i nehézségeket.

Nők esetében a medencesérülés a méh, a petefészek vagy a petevezeték károsodását okozhatja, és megakadályozhatja vagy megnehezítheti a [teherbe esés]?t.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!