Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Menstruáció
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2008-11-03 19:35:31
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.Rendszeres időközönként (28 naponként) a méh nyálkahártyájának felülete lelökődik. Körülbelül 14 nappal az [ovuláció] után. Általában 4-5 napig tart, eleinte véres-nyákos váladék ürül, majd alvadékos, végül fokozatosan feltisztul.

 

Többféle menstruációs zavart különböztetünk meg, mely kialakulásáért [hormon]ális tényezők, stressz, trauma, egyes gyógyszerek, más betegségek lehetnek a felelősek. Az elhúzódó, bőséges menstruációt hypermenorrhoea-nak (hipermenorea), a rövid ideig tartó, kis mennyiségű vérzéssel járót pedig hypomenorrhoe-nak (hipomenorea) nevezzük. Ritkán jelentkező az oligomenorhoea (oligomenorea), a petefészek működési zavara következtében elmaradó az amenorhoea (amenorea). A változás korával együtt járó megszűnése a menopauza.

 

A menstruáció zavaraival járó betegségek kezelésének alapja a kiváltó tényező megszüntetése, illetve hormonális terápia is lehet.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!