Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Nefrózis
Verzió: 1  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-10-31 14:05:08
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A nefrózis a vese olyan kóros állapota, mely során a [vese] érgomolyagjinak károsodása miatt [fehérje] ürül a [vizelet]tel. További tünete a test [szövet]einek vizenyője, a fáradtság, a [gyengeségérzés] és az étvágytalanság. Ez a [betegség] bármely életkorban kialakulhat, gyermekek körében is gyakori.

 

Mivel nagy mennyiségű fehérje (különösen [albumin]) választódik ki az érgomolyagokból a vizeletbe, emiatt csökken a vér fehérjetartalma, s következményesen folyadék is elhagyja a véráramot. A szövetekbe jutó folyadék hatására bedagad a [szem] és a [boka], megduzzad a [has], s a vizenyő egyéb jelei is szembeszökők.

 

Az érgomolyoknak a nefrózisra vezető károsodását [vesegyulladás], [cukorbaj], szisztémás [lupusz] eritematószusz és egyéb [autoimmun betegség]ek idézhetik elő. E betegségekben olyan kóros folyamatok mennek végbe, amelyek hatására gyulladás alakul ki. Ezeken kívül minden olyan állapot nefrózist idéz elő, amelyben nő az érgomolyokban lévő [nyomás]. Ilyen a [szívelégtelenség] és a vesevisszér [trombózis]a. A vesében futó vérerekben áramló vér megnövekedő nyomás is előmozdítja, hogy a vérből fehérje ürüljön a vizeletbe. Az is előfordulhat, a kiváltó ok ismeretken marad.

 

A nefrózis gyógyíthatatlan betegség, de a vese gyulladását enyhítő [kortizon]nal és az immunrendszert gyengítő [gyógyszer]ekkel, valamint a vizelet-visszatartást és a vizenyőt csökkentő [vizelethajtó]kkal a beteg jó állapotban tartható. Ebben az állapotban fontos a csökkent fehérje tartalmú diéta betartása. A súlyos állapotú betegen csak művesekezeléssel vagy veseátültetéssel lehet segíteni.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!